Lozan Borsası’nın 101’inci yıl dönümünde tören düzenlendi
Türkiye ile Yunanistan arasında takası öngören anlaşmanın İsviçre’nin Lozan kentinde imzalanmasının üzerinden 101 yıl geçti. Anlaşmanın yıl dönümü dolayısıyla Büyükçekmece Mimar Sinan İskelesi’nde tören düzenlendi.
Mübadele sırasında Yunanistan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalanların indiği Büyükçekmece’deki anıta çelenk bırakıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, mübadele nedeniyle yaşanan acılara ilişkin konuşmalar yapıldı.
Daha sonra iskeleye yanaşan tekneyle temsili karaya çıkarmanın gerçekleştiği törende, zorunlu göçte hayatını kaybedenlerin anısına denize karanfiller bırakıldı. Ayrıca Selanik’ten Türkiye’ye mübadilleri taşıyan “Gülcemal” vapurunun adını taşıyan Mimar Sinan Gülcemal Sosyal Tesisi açıldı ve sahile zeytin ağacı dikildi.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, törende yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yoldaşlarının, yıkılmak üzere olan Osmanlı İmparatorluğu’nun külleri üzerinde büyük bir emek sarf ederek Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken kolay yollardan geçmediklerini söyledi. yerlebir edilmiş.
Osmanlı’nın yıkılmasından sonra Yunanistan’da kalan topraklarda yaşayan Müslüman halk ile Türkiye’de yaşayan Ortodoks Hıristiyan halkın karşılıklı olarak zorunlu yer değiştirmesini öngören bir mübadele anlaşması imzalandığını belirten Akgün, anlaşmanın ardından insanların Yunanistan’a göç ettiğini söyledi. Bu göç sırasında yollarda hayatını kaybedenlerin olduğu belirtildi.
Akgün, Yunanistan’dan Türkiye’ye göç edenlerin çoğunlukla İstanbul’un Büyükçekmece, Çatalca ve Silivri bölgelerine geldiğini, Türkiye’den ayrılan göçmenlerin ise üç yıl önce orada döktükleri gözyaşlarını görünce üzüldüklerini ifade ederek, bunun bir acı olay olduğunu ifade etti. tarihi bir gerçek ve mübadele ailelerinin çoğunun yolda olduğu. kaldığını belirtti.
Mübadele sorununun sonsuza kadar hatırlanacağını vurgulayan Akgün, bu yıl mübadele için konut ve müze yapacaklarını sözlerine ekledi.